Programok

ISMERJÉTEK MEG! BARÁTUNK RICZU TAMÁS, BORÁSZ

Bármikor - Akasztófa dűlő, Siklós 7800

A Villányi borvidék ( Villány–Siklósi borvidék térség) Hazánk legmelegebb, legnaposabb Dél-Dunántúli borrégiója. 2100 hektár a területe, éghajlata szubmediterrán, kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez. Ez az éghajlat az egyik fontos tényezője a borvidék sikerének. A Villányi Borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Magyarország egyik legfejlettebb bortermő borvidéke. A magyar kikericset ábrázoló védjegy jelentése a villányi borok címkéjén - csak a 2006-os évjárattól kezdve - a gondos és szorgalmas kezek által, szabályozott körülmények között készített, a borvilág egyik legérdekesebb borvidékén termett bort jelenti. A kikerics a villányi védett eredetű borok szimbóluma, a villányi borok védelmét és hitelét jelzi. A kikerics egyedülálló, kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virágunk. A villányi bor is ilyen, mert a Szársomlyó és a Villányi hegység hegyoldalaiban, dombtetőin és völgyeiben, a legtöbb meleget élvező szőlőültetvények terméséből készül. Ahogy a kikerics védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védik  a villányi bor eredetét és karakterét is, mint a magyar borkultúra kincsét. Az első magyarországi borvidék, ahol a borok a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt eredetvédelmi minősítésre kerülnek. Egy 30 borász tagból álló Borvizsgáló Bizottság érzékszervi minősítése alapján kerülhetnek a borok classicus védett eredetű, prémium és super prémium minősítésre.

 

 

 

EZEN A CSODÁLATOS VIDÉKEN DOLGOZIK EGYIK KEDVENC BORÁSZUNK, RICZU TAMÁS!

AKI MÉG NEM ISMERI A BORAIT, AZOKNAK SZÍVBŐL AJÁNLJUK!

HA A SZENT GYÖRGY KÚRIÁBAN JÁRSZ, MEG IS KÓSTOLHATOD!

HA ÍZLIK, MAGA A BORÁSZ IS SZÍVESEN ELLÁTOGAT HOZZÁNK,

VAGY ELLÁTOGATHATSZ HOZZÁ, HISZEN CSUPÁN NÉHÁNY PERCRE VAN BORÁSZATA.

LÁSSUK A KÚRIA KEDVENC  RICZU BORAIT....

 

 

 

Villányi Rosé  2018

Villányi védett eredetű, classicus, száraz  rosébor
Kékfrankos, Merlot szőlőből készült könnyű, üde, reduktív bor.
Különleges illat, melyben  egyszerre érezhető a kékfrankos fűszeressége és a merlot gyümölcsössége.
Tartalma zamatos, sok ízű, vibráló, élénk savak és nagyos feszes, kristálytiszta szerkezet.
Alkohol tartalma 12 %
Ízében könnyű lecsengésű friss málnás jegyekkel.
Fogyasztását 9-10 ’C hőmérsékleten ajánljuk.
Baráti beszélgetések mellé hal vagy  fehér húsú ételekkel párosítva kiváló élményt nyújt a fogyasztása.

 

 

 

SIKLÓSI  OLASZRIZLING 2018

Villányi védett eredetű, classicus, száraz fehérbor
100 % olaszrizling fajtából készült.
Alkohol tartalom: 12 %
A Villányi Borvidéken belül a  siklósi tájegység meleg, déli fekvésű dombság lejtőinek  jellegzetes fajtája ez az olaszrizling bor.
Az időzített korai szüretnek, a reduktív technológiának köszönhetően, egy friss, citrusos , virágos illatok, illatában ízében a keserű
mandulás íz világ érezhető, élénk savakkal párosulva.  
Kellően lehűtött 9-10’C hőmérsékleten, apperitívként, halakhoz, szárnyas húsos ételekhez ajánlja a borász, de fröccsként is kiváló ez a bor.

 

 

 

 

 

Villányi KIKERICS 2017

Villányi védett eredetű, classicus, száraz, vörös, cuvée bor.
Kékfrankos 50%, Merlot 50%
Alkohol tartalom: 13%
A pincészet alap, könnyedebb, vörös bisztro bora.
A 6 hónapos tartályban érlelés mélyítették a borban rejlő pikáns cuvée jegyeket.
Illatában a nem túl érett piros gyümölcsök, a cseresznye, a szeder,a málna, a megy , ízében vanília, kis fűszerességgel.
Közepes alkohol tartalom, modern, fiatalos íz világ, finom savakkal, lekerekedett, szelid  tanin szerkezettel párosulva.
Fogyasztását enyhén hűtve, 12-13 ’C hőmérsékleten ajánljuk.

„Ez egy elegáns, de mégis izgalmas bor, melyet akár minden napos fogyasztásra is ajánlok baráti beszélgetések  kísérőjeként…” Riczu Tamás

 

 

 

VILLÁNYI  KÉKFRANKOS  2017

Villányi védett eredetű, prémium, száraz vörösbor. 100 %  Kékfrankos szölőből készült. Alkohol tartalom: 14,5 %.  A szőlőt a Villányi Borvidék, Kisharsány Bocor dűlő meleg katlanjából szüreteltük. Vegyszermentesen művelt szőlő, termés korlátozás, kézi szüret egy szép, kiegyensúlyozott évjárat. 12 hónapos kis tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően érett, húsos gyümölcsök mint a cseresznye, a meggy és a  hordófűszerek intenzív zamata egy kellemes fanyar ízt tölt a poharakba. Feszes savszerkezet, közepes tanin tartalom, hosszú lecsengés. Vörös húsok mellé, vagy csak úgy, a kékfrankos szeretőinek ajánlja a borász.
 

 

 

 

 

SYMBOL  2015

A SZENT GYÖRGY KÚRIA KEDVENC PRÉMIUM RICZU BORA! SZERETETTEL AJÁNLJUK!

Villányi védett eredetű, prémium, száraz, vörös cuvée bor. Klasszikus bordói házasítás. Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 25%, Cabernet Franc 15%. Alkohol tartalom 13,5%
Vegyszermentesen művelt szőlő, termés korlátozás, gondosan végzett kézi szüret, bogyóválogatás, új hordós érlelés 16 hónapon át. Házasítása palackozás előtt hordóválogatás alapján történt.
A rubint színű száraz vörösbor intenzív illatában a fekete ribizli, a szeder, a csokoládé jelenik meg, míg ízében nagy testű, fűszeres, erdei gyümölcsös, vaníliás lecsengéssel. Ez egy fiatal, hosszú érlelési potenciállal rendelkező modern, elegáns bor, lekerekedett tanin szerkezettel. Fogyasztását 16 ’C hőmérsékleten, vörös húsú ételek mellé ajánlja a borász. Díjazás:  2017/2018 .évi Villányi Borverseny Nagy Aranyérem, 2018.év Nemzeti Borkiválóság

 

 

 

VILLÁNYI FRANC 2016

Villányi védett eredetű, prémium, száraz vörösbor. 100 % Cabernet Franc.  Alkohol tartalom 14,5 %
A szőlő származása Villányi Borvidék, Kisharsány, Bocor dűlő, 2004-es telepítés, 5500 tőke/ha, alacsony kordon. Organikus, vegyszermentesen művelt szőlő,  termés korlátozás, 70 q/ha, kézi szüret 2016. október 14. és bogyóválogatás. 225 l első töltésű magyar és francia  tölgyfahordóban, 21 hónapon át finom seprőn (sur lie) érlelés, közben rendszeresen kevergetve (battonage).
Intenzív gyümölcsösség, aszalt szilva, áfonya, némi szeder mellett  bársonyos zamatok, mint a fanyar galagonya vagy érett naspolya,
karakteres gyönyörű fűszeres aromák, mint a bors és fahéj, de finomra reszelt étcsokoládé illatokkal is pompázik ez a tartalmas bor.
Karakteres érett, sötét cseresznye színvilág,halk, kifinomult bordói illat, szép textúra, szép hordó, közepesen jól integrált  feszes, szépen lekerekedett  tanin szerkezet,  masszív, korrekt savak,  hosszú utóízzel, hihetetlen energiával. Egy tüzesen fiatal, de testes, komoly, hosszú, egyensúlyos, elegáns bor,némi újvilági beütéssel. Struktúrája több éves érlelést tesz lehetővé e kiváló bornak.
Fogyasztását 15-16’ hőmérsékleten, vörös húsú ételek mellé ajánlja a borász.

Vissza a programokhoz

Szent György Kúria

Ahová haza érkezel...